Pfeil links
Pfeil rechts
Pfeil links
D-Attendorn Office Building for Viega
One of the strengths of the German economy lies in the large number of small and medium-sized enterprises. Although they may not be behind world-famous brand names they are very much market leaders in their respective fields. A good example is Viega, a downto-earth company that is family-run and now already in its fourth generation. Its headquarters is charmingly hidden in the small town of Attendorn, deep inside the Sauerland region of Westfalen. The company produces installation technology components and has grown continuously over the last decades.

ASTOC’s design for the conversion and the new building of the company’s existing headquarters was chosen as first prize in a competition. At its headquarters in Attendorn, steady growth and changing requirements led to ever-increasing “layers” of office, research and production space to be added around the centrally placed villa, just like annual rings are added to a tree, with the result that the headquarters were thoroughly restructured. The production facilities were shifted to the outskirts of the town.

What the business premises were missing were an architectural center and identity, a distinctive entrance, a striking heart and a greater number of inviting spaces. The new building, for the first time, provides a spatial and architectural center, while at the same time creates a new entry point to the city, acting as a central joint that connects the various facilities of the premises with each other. In its function, it resembles the joints of the piping systems that have made Viega famous.

The integrative new building links the existing buildings spatially and functionally with each other. Apart from a communicative and flexible office structure for 350 employees, event and training spaces have been built, as well as a staff restaurant and a new management wing. A glazed atrium with a curving, free-standing spiral staircase of steel opens up diverse visual relationships and has itself become an attractive focus. The new link building serves as the new head and spine of the premises and also makes possible various linkages to the old buildings located at different heights. The office corridors are gently curved, leading from the new building to the existing areas.

The new building also lends the premises a new heart and a new face, housing representative public spaces such as a foyer, an exhibition space, a cafeteria and the senior management section.

The strong vertical orientation of the facade recalls the image of a barcode, displaying itself prominently to the town. An important feature of the building is the option it provides for phased construction and extensibility. The new building offers excellent vertical access links while the staircase cores have been built so as to allow future office wings to be easily added to the ensemble if needed. Single-occupancy offices are elegantly styled and equipped with state-of-the-art facilities. Effective soundproofing, excellent acoustics, day-lighting, and practical glare shades ensure a comfortable working atmosphere. The glazed walls leading to the corridor lend a high degree of transparency to the entire new building. An installed component activation system means that office air-conditioning could be dispensed with.

The new central building excellently promotes communication and circulation between the various sections and during daily office routines.

Photographer: Christa Lachenmaier, Cologne

Viega, Attendorn

Planning and Realisation
Competition 2006, First Prize
Planning 2006-2008
Realization 2008-2009

GFA: 11.000 sqm

Zafer Bildir, Ruth Bünker, Stefanie Glausch, Fabian Greiff, Rüdiger Hundsdörfer, Ulrich Hundsdörfer, Henning Magirius, Miriam Pfeiffer, Sabrina Rieger, Vera Witteck, Steffen Wurzbacher
Interior: Anja Dick, Julia Hausmann, Karen Höfer

Download Factsheet